Kimyasal Peeling




Kimyasal peeling; leke, akne, akne izleri, ton farkları gibi cilt sorunlarınız için güvenle tercih edebileceği etkili bir cilt yenileme sistemidir.

Türkçe kelime karşılığı soymak olan peeling, cilt bakımı ile ilgili en sık kullanılan kavramlardan biridir. Cildin dış tabakası epidermis, normal koşullarda ortalama 28 günde bir, ölü deriyi döker ve kendi kendini yeniler. Bu yenilenme, vücudun en büyük organı derinin sağlığı için çok önemlidir. Deri, genç yaşlarda daha kuvvetli ve etkili bir şekilde kendi kendini yenileyebiliyorken yaş almaya bağlı olarak, başta kolajen olmak üzere bir takım hücrelerin yetersizliğinden dolayı, cilt yenileme yeteneğini giderek kaybeder. Peeling, cildin, doğal olarak yaptığı deri dökme işlemini dışarıdan müdahale ile yapmaya teşvik edilmesidir. Kimyasal peeling ise bu soyma işleminde cilde faydalı asitler içeren kimyasal solüsyonların kullanıldığı cilt soyma ve yenileme uygulamasıdır.

Kimyasal peeling cildi canlandırmak, yenilemek kullandığımız; tazelenmiş ve gençleşmiş bir görünüm kazandırmak için, sıklıkla tercih ettiğimiz güncel cilt bakımı uygulamalarındandır. Kimyasal peelingin kullanım alanlarını, neleri tedavi edebildiğini şöyle sıralamak mümkün:

  • Akne tedavisi.
  • Leke tedavisi.
  • Akne skarları ve yara izi tedavileri.
  • Cilt yenileme.
  • Cilt tonu eşitleme.
Kimyasal Peeling Nasıl Etki Eder?

Kimyasal peeling uygulaması, cilt tipine, kişinin yaşına ve cilt problemlerine uygun kimyasal içerikler kullanılarak epidermis üzerinde belli derinlikte kontrollü hasar yaratır. Cilt, bu hasarı onarma refleksi gösterir ve böylece soyulan derinin altından sağlıklı yeni doku ortaya çıkar. Yara iyileşme ve cildin kendini yeniden yapılandırma (regeneration) yeteneklerinin tetiklenmesi temel prensibi, kimyasal peelingin etki etme biçimidir diyebiliriz.

Kimyasal Peeling yüzeysel cilt soyma ve yenileme uygulamasıdır. Soyma işleminin derinliğine göre değişen ve dünya dermatolojisi literatürünün kabul ettiği 3 peeling derecesi vardır.

1) Yüzeysel Peeling:

Cildin en üst katmanı epidermis yüzeyi üzerinde etkilidir; üst derinin sürekli olarak soyulan stratum corneum tabakasını soyar.

2) Orta Derecede Derin Peeling:

Epidermisin, cildin alt katmanı dermise bağlandığı derin dokusu üzerinde etkilidir; papüller ve retiküller üzerinde etki eder.

3) Derin Peeling:

Cilt yüzeyden itibaren dermise kadar inecek şekilde şiddetli soyulma ile yenilenir. Epidermis üzerinde etkili yüzeysel soyma işlemi kimyasal peeling uygulamasında kullanılan alfa hidroksi asit (AHA), trikloroasetik asit (TCA), salisilik asit, beta hidroksi asit (BHA) içerikli solüsyonlar cildin soyulmasını destekler. Yeni hücre üretimine tetiklenen cildin kendi kendini yenilemesi hızlanır. Epidermis kısa sürede kendini soyar ve pürüzsüz, yepyeni bir cilt ortaya çıkar.

Kimyasal Peeling Uygulamaları

Uygulama alanı yüzün tamamı, boyun ve dekolte bölgesidir. Lekeler üzerindeki etkisi sebebiyle, özellikle ellerde oluşan yaşlılık lekelerinin giderilmesinde de kullanılmaktadır. Kimyasal peeling uygulamasında kullanılacak, bir ya da birden fazla içeriğin kombinasyonundan oluşabilen solüsyonlar, kişiye özel olarak seçilir. Cilt tipine göre ve tedavinin amacına uygun olarak hangi asit ya da asitlerin kullanılacağına hekim denetiminde cilt bakımı uzmanlarımız karar verir.


Tüm diğer medikal cilt bakımlarında olduğu gibi kimyasal peelingte de uygulamanın başarısı uzmanın deneyimine ve kullanılan ürünlerin kalitesine bağlı olarak değişiklik gösterecektir.

Uygulama öncesi cilt temizlenir. Uygun bulunan solüsyon/solüsyonlar cilde uygulanır. İşlem yaklaşık olarak 15 dakika sürer. Ciltte karıncalanma, hafif batma gibi olası durumlar dışında ağrılı bir işlem değildir ve anestezi kullanılmaz. Sosyal ve iş hayatına ara vermeniz gerekmez. Uzman tarafından verilen ev ürünleri ile uygulama bölgesinin nemlendirilmesi önemlidir. 1 hafta içinde cilt kabuk atmaya başlar. Lütfen kabukları soymaya çalışmayın, size verilen kremleri kullanmaya devam edin.

1) Leke Tedavisi:

Güneş lekeleri, çiller, yaşlılık lekeleri gibi yüzeysel soyulma ile tedavisi mümkün olan, çok derin olmayan lekeler, kimyasal peeling ile kolaylıkla tedavi edilebilir. Melazma dediğimiz doğum lekelerinin tedavisinde de lekenin geçmişine ve derinliğine göre tek başına ya da diğer leke tedavileri ile birlikte kullanılmaktadır. 1-2 ay ara ile 2-4 seans olarak planlanabilir. Tek seansta tatmin edici sonuçlar elde edildiğini de sıklıkla tecrübe ediyoruz, özellikle hafif ve açık renkli lekeler üzerinde…

2) Cilt Yenileme:

Yıpranmış, matlaşmış, canlılığını yitirmeye başlamış, ince kırışıklar oluşmuş epidermisi soyarak cildi yenileyen kimyasal peeling uygulaması ile taptaze, canlı, gergin ve daha genç görünen bir cilde kavuşmak mümkün. Düzenli olarak yapıldığında ve kolajen üretimini tetikleyen cilt gençleştirme uygulamaları ile kombine edilerek kullanıldığında anti-aging koruma sağlar.

3) Akne Tedavisi:

Salisilik asit akne tedavisinde kullanılan, çok etkili ve bir o kadar da hassas bir asit türüdür. Salisilik asit kullanılan kimyasal peeling uygulaması en etkili akne tedavilerinden biridir.

4) Sivilce İzi Tedavisi:

Derin, eski, kabartı ya da çukur şeklini almış akne izlerinin tedavisinde karbon peeling ya da fraksiyonel lazer kadar etkili olmayabilir. Bu gibi durumlarda kimyasal peeling diğer akne izi tedavileri ile kombine işlem olarak tercih edilebilir. Fakat derin olmayan, akne ve yara izlerinin giderilmesinde oldukça etkilidir. 4-6 seansa kadar 1-2 ay ara ile uygulama planlanabilir.

5) Ton Farklarının Giderilmesi:

Herhangi bir nedenle oluşmuş ton farkları, dudak çevresinde bölgesel kararmalar, morluklar, kimyasal peeling ile kolaylıkla çözülen cilt sorunlarındandır. Makyajsız da pırıl pırıl ve ışıldayan bir cilde kavuşmak isterseniz kimyasal peelingi tercih edebilirsiniz.

Kimyasal Peelingi Güzellik Ritüellerinize Ekleyin

Kimyasal peelingin cildi yenileyen harika etkisini hissetmek için ille de yukarıda saydığımız cilt problemlerinden birine sahip olmanız gerekmez. 30 yaş üstü, düzenli cilt bakımı yaptıran tüm kadınların kimyasal peelingi güzellik ritüellerine eklemesini önerdiğimizi söyleyebiliriz. Yenilenmiş bir epidermis, kullandığınız cilt bakımı ürünlerinin yarattığı etkiyi de artırır.

Kimyasal Peeling Zararlı Mıdır?

Hayır değil. Kimyasal peeling uygulamasında kullanılan solüsyonlar, son derece güvenilir dermokozmetik ürünlerdir. Güvenliğiniz için uygulamanın klinik ortamda, hekim denetiminde ve cilt uzmanı tarafından yapılması gerekir.

Kimler Kimyasal Peeling Yaptıramaz?

Uygulamada kullanılan solüsyonlara alerjiniz varsa kimyasal peeling sizin için uygun olmayabilir. Gebelik ve emzirme dönemindeki kadınlara kimyasal peeling uygulanmaz. Ciltte açık yara varsa, son 2 ay içinde lazerle epilasyon ya da cilt soyma işlemi görmüş kişilere kimyasal peeling yapılamaz.

Kimyasal Peeling Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim?

Kabukları soymayın, cildiniz güneşten koruyun ve size verilen ürünleri önerildiği şekilde kullanın.

Kimyasal Peeling Acıtır Mı?

Kimyasal peeling uygulaması çok kısa süren bir işlemdir, anestezi krem kullanılmadan yapılacak kadar hafif bir uygulamadır.

  • İletişim Formu

    Hızlı Form