- Buz Lazer
- Lazer Epilasyon
- Saten Yüz Germe
- Yüz Gençleştirme
- Hydrafacial
- Karbon Peeling
- Salt Facial
- Altın İğne
- Baby Face Beauty
- Dermapen
- Komedon Tedavisi
- Göz Altı Torbası
- Fokus Ultrason (HIFU)
- Fraksiyonel Lazer
- Gözenek Sıkılaştırma
- Pelleve Altın Ütü
- Forma Uygulaması
- Coolifting
- Akne & Sivilce İzi
- Yağ Bezesi Tedavisi
- Siyah Nokta Temizleme
- Lazerle Dövme Silme
- Cryo Elektroporasyon
- Işık Peeling
- Karbon Maske
- Kimyasal Peeling
- Medikal Cilt Bakımı
- Oksijen Terapi
- V Lift
- Fraksiyonel Lazer
- Leke Tedavisi
- Kolajen
- Cilt Gençleştirme Plexr
- Selülit Tedavisi
- Soğuk Lipoliz
- Vücut Sıkılaştırma
- Kol Sıkılaştırma
- Karın Sıkılaştırma
- Bacak Sıkılaştırma
- Bölgesel Zayıflama
- Çatlak Tedavisi
- Akustik Şok Dalga
- Elektro Masaj Uygulaması
- Forma Plus
- Body FX
- Exilis Elite
- EMSlim
- Agassi
- Lenf Drenaj
- Pasif Jimnastik
- Kavitasyon
- Ozon Sauna
- G5 Bölgesel Zayıflama
- Tırnak Mantarı
- Nasır
- Diyabet Ayak Bakımı
- Hiperkeratoz
Günlük yaşamın korkulu rüyası olan kötü ter kokusu, sosyal iletişimi ve özgüveni zedeleyebilir. Neyse ki kolay uygulanabilir yöntemlerle önlenebilir…
Terleme, vücudun soğuma mekanizmasıdır ve tamamen doğal bir olaydır. Günlük yaşantımızda yüksek ortam sıcaklığı nedeniyle, fiziksel aktivite sırasında, hormonal ve duygusal değişimlerin etkisiyle hepimiz terleriz. Ter kokusu kişiden kişiye değişebildiği gibi terleme miktarı da farklılık gösterebilir. Yaygın kanının aksine saf ter aslında kokusuzdur. Ter kokusuna cilt yüzeyindeki bakteriler, tükettiğimiz gıdalar ve vücudumuzdaki hormonal dalgalanmalar neden olur. Hatta giydiğiniz kıyafette kullanılan kumaşın yapısı dahi, ağır ter kokusunun nedenleri arasında olabilir.
Bu yaygın sorun, sosyal hayatı olumsuz etkileyen bir boyuta gelmeden basit ve etkili çözümlerle kontrol altına alınabilir. Ağır ter kokusunu önlemenin yolları nelerdir? Ter kokusu nasıl geçer? Ter kokusu neden değişir? Gelin yaşam kalitesini doğrudan etkileyen bu önemli konuya hep birlikte mercek tutalım…
Ter Nedir ve Terlemenin Faydaları Nelerdir?
Ter bezleri aracılığıyla vücuttan dışarı salınan sıvıya ‘’ter’’ adı verilir ve büyük bir kısmı sudur. Ter içerisinde farklı oranlarda tuz, üre ve amonyak da bulunur. Terleme, vücudun ısı dengesini sağlayan bir soğutma sistemidir. Ter bezlerinde üretilen sıvı, kanallar yoluyla vücut yüzeyine ulaşır. Hava ile temas eden ter, buharlaşarak cildin serinlemesini sağlar.
Vücut sıcaklığını koruma görevinin yanı sıra terlemenin başlıca faydaları şöyle sıralanabilir:
- Vücuttaki ağır metalleri uzaklaştırır.
- Bakteriyel temizlik sağlar.
- Kilonun korunmasına yardımcı olur.
- İyi uykuyu teşvik eder.
- Pek çok hastalığa karşı savunma sağlar.
Ağır Ter Kokusunun Nedenleri
Vücutta bulunan ter bezleri duygu, hormon ve strese duyarlı sinirler tarafından aktive edilir. Stres seviyesi arttığında vücut ısısı yükselir ve ter bezleri devreye girer. Ter bezleri, Apokrin ve Ekrin olmak üzere ikiye ayrılır. Her iki ter bezinden üretilen sıvının içeriği ve etkileşime girdiği bakteriler, ter kokusunun farklı olmasını sağlar. Genital bölge ve koltuk altında yer alan Apokrin bezlerden salınan ter, yağlı ve amonyak bakımından zengindir; cilt yüzeyindeki bakteriler ile birleştiğinde daha ağır bir ter kokusuna sebep olur.
Yaz aylarında yükselen hava sıcaklığına paralel olarak artan ter kokusunun başlıca nedeni ise kişisel bakım ve temizliğe yeterince özen gösterilmemesidir. Yüksek sıcaklığa sahip ortamlar ile yetersiz hijyen koşulları bir araya geldiğinde ağır ter kokusu kaçınılmazdır. Ayrıca aşağıdaki faktörler terlemeyi artırarak kokuya neden olabilir:
- Tüketilen gıdalar.
- Genetik yatkınlık.
- Öfke, korku, kaygı.
- Ateş düşürücü ve ağrı kesici bazı ilaçlar.
- Menopoz.
- Enfeksiyon.
- Diyabet, böbrek veya karaciğer problemleri.
Ter Kokusu Nasıl Önlenir?
Ağır ter kokusu, hem kişiyi hem de kişinin çevresini rahatsız edebilir. Ter kokusu kişisel hijyene dikkat edilerek ve hayat tarzında bazı değişiklikler ile basit bir şekilde önlenebilir. Vücudun nemli bölgeleri, bakteriler için mükemmel yaşam alanlarıdır. Ter kokusuna neden olan bu bakterileri nemli bölgelerden uzaklaştırarak kötü kokular engelleyebilirsiniz.
1) Düzenli banyo yapın:
Ter kokusu ile başa çıkmanın en kolay ve en etkili yolu elbette banyo yapmaktır. Terlediğimizde rahatlamak ve temizlenmek için hemen yıkanmak isteriz. Banyoda cilt tipinizle uyumlu antibakteriyel sabun ve jelleri tercih edebilirsiniz. Antibakteriyel ürünler, bakterilerin azalmasına yol açarak ter kokusunu büyük ölçüde engeller. Banyodan sonra cildinizi tamamen kurulamanız önemlidir. Çünkü ılık ve nemli cilt, bakteri ve mantar oluşumunu teşvik ederek ter kokusuna neden olabilir.
2) Kıyafet seçimine dikkat edin:
Doğru kıyafetler tercih edilerek ter kokusu önlenebilir. Hem günlük hayatta hem de fiziksel aktivitenin maksimum seviyeye çıktığı egzersiz sırasında uygun bir kıyafet seçmek gerekir. Cildin hava almasını engelleyen sentetik kıyafetler, terlemeyi artırarak ter kokusunu oluşmasına neden olur. Pamuklu kıyafetler cildin nefes almasını sağlar ve teri emerek koku oluşumunu engeller.
3) Bol su tüketin:
Terin büyük bir kısmı sudan oluşur. Daha çok su tüketerek terin içinde bulunan ve keskin bir kokuya neden olan amonyak gibi bileşenlerin miktarını azaltabilirsiniz
4) Beslenme şeklinizi değiştirin:
Bazı gıdalar terinizde sirke benzeri ağır bir kokuya neden olabilir. Bu besinleri daha az tüketerek ter kokusunu azaltabilirsiniz. Soğan, sarımsak, lahana ve brokoli gibi kükürt bakımından zengin içeriğe sahip ürünler, ciltteki bakteriler ile etkileşime girerek ter kokusunu artırabilir.
Kapsaisin içeren baharatlı yiyecekler, beyni vücut ısının arttığını düşündürerek kandırır ve bu da ter üretimini tetikler.
Çeşitli gıda alerjileri ve intoleransları da terlemeye neden olan faktörler arasındadır. Örneğin bazı insanlarda ‘’et terlemesi’’ olarak adlandırılan bir terleme çeşidi görülebilir. Aşırı et tüketildiğinde metabolizma eti parçalamak için fazla enerji harcar, vücut ısısı yükselir ve terleme gerçekleşir. Ayrıca kafein içeren içeceklerin sık tüketimi, adrenal bezleri uyarak koltuk altı ve avuç içlerinde aşırı terlemeye yol açar. Fazla alkol tüketimi ise kalp atışını hızlandırarak terlemeyi artırır.
5) Düzenli epilasyon yapın:
Koltuk altı ve genital bölgede bulunan tüyler, yağ ve bakterileri hapsedebilir. Yapılan araştırmalara göre tüylerin alınması, koltuk altı ve genital bölgenin ter hacmini azaltmaktadır. Bu bölgelerde bulunan tüyleri düzenli olarak temizlemek, hem kokuya neden olan bakterileri azaltır hem de ter önleyici ürünlerin cildinize ulaşmasını kolaylaştırır.
6) Stresten uzak durun:
Stres vücudunuzun doğal ritmini bozarak fiziksel ve ruhsal birçok problemi tetikler. Artan stres vücudun hormonal dengesini de etkiler ve aşırı terlemeye neden olur. Stres nedeniyle vücuttan salınan terin içeriği farklıdır ve bu durum ağır ter kokusu oluşumuna zemin hazırlayabilir. Meditasyon, yoga ve nefes egzersizleri gibi rahatlatıcı uygulamalarla stresi kontrol altına alabilirsiniz.
Ter Kokusu Nasıl Giderilir?
Aldığınız tüm önlemlere rağmen bazen kötü ter kokusundan kaçamazsınız. Gün içerisinde uygulayacağınız ve yardımınıza koşan anlık çözümlerle ter kokusunu giderebilir ve daha keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Bunların başlıcaları; ter önleyici ve deodorant içeren kozmetik ürünler, ter pedleri ve sık sık kıyafet değiştirmektir.
1) Yanınızda ter önleyici veya deodorant taşıyın:
Deodorantlar, stickler ve roll-onlar güçlü kokuları sayesinde bir süre ter kokusunu maskeleyebilir, fakat tamamen önleyemez. Deodorantların aksine önleyiciler ter oluşumunu kısıtlar ve kokuyu engeller.
Hem ter önleyici hem de deodorant olan kozmetik ürünleri tercih ederek koltuk altı ter kokusu ile mücadele edebilirsiniz.
2) Ter pedleri kullanın:
Ter pedleri, giysilerin iç kısma yapıştırılan ve emici bir yapıya sahip olan koruyuculardır. Bu pedler terlemeyi engellemez ancak özellikle stresli ya da fiziksel aktivitenin yoğun olduğu günlerde pratik bir çözüm yaratabilir.
3) Sık sık kıyafet değiştirin:
Ter kokusu, terleme sona erdikten sonra bile kıyafetlerinizde uzun süre kalabilir. Gömlek, tshirt gibi üst giyimleri mümkün olduğunca sık değiştirin. Eğer aşırı terleme probleminiz varsa yanınızda yedek kıyafetler taşıyabilirsiniz.
4) Önlemler işe yaramıyorsa mutlaka bir hekime başvurun!
Evde uyguladığınız basit önlemlere ve kişisel hijyen rutinine rağmen aşırı terlemeyi ve ağır ter kokusunu kontrol altına alamıyorsanız, mutlaka bir hekime başvurun. Aşırı terlemenin ve rahatsız edici düzeyde ter kokusunun bazı hastalıkların habercisi olabileceğini unutmayın. Muayene sonrası hekim tarafından önerilen ter önleyici kremler ya da oral ilaç tedavisi ile terleme ve ter kokusu engellenebilir. Bazı hastalara ise botoks uygulaması tavsiye edilebilir. Ter bezlerinin aşırı çalışmasını engelleyen botoks işleminin etkisi, uygulama sayısı ve kişiye göre değişiklik gösterebilir.