- Buz Lazer
- Lazer Epilasyon
- Saten Yüz Germe
- Yüz Gençleştirme
- Hydrafacial
- Karbon Peeling
- Salt Facial
- Altın İğne
- Baby Face Beauty
- Dermapen
- Komedon Tedavisi
- Göz Altı Torbası
- Fokus Ultrason (HIFU)
- Fraksiyonel Lazer
- Gözenek Sıkılaştırma
- Pelleve Altın Ütü
- Forma Uygulaması
- Coolifting
- Akne & Sivilce İzi
- Yağ Bezesi Tedavisi
- Siyah Nokta Temizleme
- Lazerle Dövme Silme
- Cryo Elektroporasyon
- Işık Peeling
- Karbon Maske
- Kimyasal Peeling
- Medikal Cilt Bakımı
- Oksijen Terapi
- V Lift
- Fraksiyonel Lazer
- Leke Tedavisi
- Kolajen
- Cilt Gençleştirme Plexr
- Selülit Tedavisi
- Soğuk Lipoliz
- Vücut Sıkılaştırma
- Kol Sıkılaştırma
- Karın Sıkılaştırma
- Bacak Sıkılaştırma
- Bölgesel Zayıflama
- Çatlak Tedavisi
- Akustik Şok Dalga
- Elektro Masaj Uygulaması
- Forma Plus
- Body FX
- Exilis Elite
- EMSlim
- Agassi
- Lenf Drenaj
- Pasif Jimnastik
- Kavitasyon
- Ozon Sauna
- G5 Bölgesel Zayıflama
- Tırnak Mantarı
- Nasır
- Diyabet Ayak Bakımı
- Hiperkeratoz
Yara izi anlamına gelen skar aynı zamanda ameliyat izi, sivilce izi gibi cilt yüzeyinde istenmeyen diğer tüm deformasyonları ifade etmek için kullanılır.
Yüzde daha çok akne skarı olarak karşımıza çıkan yara izlerinin dışında vücudun herhangi bir yerinde herhangi bir sebeple oluşmuş eski ya da yeni yara izleri her zaman olmasa da kişiyi rahatsız edebilir.
Ameliyatlardan kalan dikiş izleri yazın bikini giyerken ya da özel günlerde kıyafet seçerken özellikle kadınların tercihlerini sınırlayabilir. Dikiş izinden rahatsız olmak gayet normaldir, insanların dikkatini çekmesi ve çoğu zaman soru sorulması rahatsız edebilir. Kazalardan kalan ve kötü anıları hatırlatan yaralanma izleri, çocukluk travmaları gibi birçok yara izi gelişen medikal estetik teknolojileri sayesinde artık kolayca silinebiliyor ya da çok hafif bir ize dönüşerek, dikkat çekmeyecek duruma kadar iyileşebiliyor.
Skar Nedir?
Cilt kazara, cerrahi operasyonla veya akne gibi doğal bir süreç sonucunda yaralandığında cilt yüzeyindeki yarayı kapatmak ve onarmak için cilt altı doku ile bağ doku yer değiştirir ve yara kapanırken doku uyumsuzluğu nedeniyle yara izi (skar) oluşur.
Açık yara beden bütünlüğü için bir tehdittir. Hayatta kalma ilkel refleksi sayesinde beden, kendi kendini yenileme, onarma mekanizmalarını devreye sokar. Ciltteki kesiği bir an evvel ve en hızlı şekilde kapatmanın yolunu ararken bulduğu muhteşem yöntemdir, bağ dokunun epidermise taşınması. Yama olarak yukarı, cilt yüzeyine doğru çıkan bağ doku sayesinde yara hızla kapanır, iyileşme en kestirme yoldan gerçekleşmiş olur.
Yara izi, skar; bedenin mucizesidir aslında. Kendi kendini onarmadaki muazzam gücünün bir göstergesidir. Bedenin yenilenmek ve kendini korumak konusunda ne kadar yetenekli olduğunu yara izi ile anlarız. Derinin ve bedenin zekasına hayran kalırız ki bu iyileşme yeteneği medikal estetikte en büyük ilham kaynaklarımızdan biridir.
Yara İzi Nasıl Geçer?
Fraksiyonel Lazer, Dermapen, Kimyasal Peeling en bilinen ve memnun kalınan yara izi tedavisi uygulamalarıdır fakat yara izi tedavilerine ve yöntemlerine geçmeden önce doğru tedavinin seçilmesi için yara izi ile ilgili bazı önemli kriterleri sıralamakta fayda var.
- Ne tür bir yara izinden söz ediyoruz? Akne skarı, ameliyat izi, dikiş izi, yara izi…
- Yara izi bedenin neresinde? Yüzde mi, bedenin herhangi bir yerinde, ellerde…
- Yara izi ne zaman oluşmuş? Eski mi, yeni bir yara izi mi…
- Yara izinin derinliği ne? Çukurlaşmış akne skarı, kabarmış ya da derinleşmiş yara, dikiş, ameliyat izi…
- Cilt tipi ne? Yağlı ve kalın cilt dokuları iz yapmaya müsait yapılardır…
- Yara kapatmada genetik bir etki söz konusu mu? Cilt tipinden bağımsız olarak bazı kişiler hormonal yapıdan kaynaklı genetik olarak iz kalmasına meyilli bir deriye sahip olabilir.
Ne tür bir yara izi ve cilt tipi ile karşı karşıya olduğumuzu bilirsek yara izi tedavisi o kadar kolay olur ve sonuçlar o derece memnun eder. Bu yüzden yara izi tedavisinde yöntem kadar uygulamayı yapan uzmanın deneyimi de belirleyicidir.
Günümüzde yara izi tedavisinde kullanılan çok sayıda farklı teknolojiler ve yöntemler mevcut. Önemli olan doğru kişiye doğru uygulama ile doğru protokolün hazırlanması. Bu olmadığı takdirde beklentiyi karşılamayan tedavi süreçleri söz konusu olabilir.
Fraksiyonel Lazer (Altın İğne) ile Skar Tedavisi
Deri altında sınırlı hasar yaratmak suretiyle cildi kolajen üretiminine tetikleyen Fraksiyonel Lazer diğer adıyla altın iğne, yara izi tedavisinde kullanılan başlıca yöntemlerden biridir.
Lazerle skar tedavisi özellikle lazerle ameliyat izi tedavisi, lazerle akne skarı tedavisi sık kullandığımız medikal estetik uygulamalardır. Çeşitli lazerler tek başlarına ya da altın iğne, karbon peeling gibi uygulamalarda olduğu gibi kombine teknolojiler olarak kullanılmaktadır.
Daha fazlasını Altın İğne sayfamızda keşfedin.
Fraksiyonel lazer; akne skarları, ameliyat izleri, yaralanma ve dikiş izleri üzerindeki etkililidir. Uygulama öncesi cilde anestezik krem uygulanır. İşlem süresi ve seans sayısı yara izinin türüne, yerine, derinliğine göre değişiklik gösterir. Çok derin yerleşimli ve eski yara izlerinde daha iyi neticeler almak için Fraksiyonel lazer, kimyasal peeling ve dermapen ile kombine edilebilir.
Dermapen ile Skar Tedavisi
İğneli cilt yenileme ve canlandırma sistemi dermapen ile özellikle akne skarı tedavisinde harika sonuçlar elde etmek mümkündür. Genç yaştaki kadın ve erkeklerde oldukça memnun eden sonuçlar elde ettiğimiz yara izi tedavileri arasındadır. Çok eski ve derin ya da yükselmiş, kabarmış skarların tedavisinde diğer uygulamalarla kombine edilerek kullanılır.
Uygulama hakkında ayrıntılı bilgi için Dermapen sayfamızı ziyaret ediniz.
Dermapen uygulamasında cilt yüzeyine iğneleme yöntemi ile minik kanallar açılır. Cildin bu kanalları kapatmak için harekete geçmesi sayesinde alt dokularda kolajen üretimi tetiklenir. Uygulama sırasında kullanılan içerikler, cilt altı dokuları besleyecek vitamin, mineral ve asitleri içerir. Deri altında başlayan yenilenme, zamanla cilt yüzeyine yansır ve izler giderek silinir ya da daha zayıf hale gelir.
Evde Yara İzi Nasıl Geçer?
Eski yara izlerinin evde tedavisi maalesef pek mümkün değil. Burada bahsettiğimiz şey, cerrahi operasyonlardan hemen sonra yara izi oluşmaması ya da en hafif şekilde kalması için evde neler yapabileceğimiz. Bunlar yara izi kremi, anti-scar jel ve bitkisel çözümlerdir.
Yara İzi Kremi
Ameliyatın ardından dikişler alındıktan ya da düştükten hemen sonra, tabii ki doktorunuza danışarak, yara izi kremi kullanırsanız, iyileşme döneminde cilt yarayı kapatırken kolajen bağlarını doğru yönde dokuyabilir ve böylece daha az iz kalır.
Yara izi kremleri dermatolojik ürünlerdir. Doktor tavsiyesi ile önerilen şekilde kullanılması gerekir!
Anti-Skar Jel
Ameliyat yaralarında kullanılan anti scar jel sayesinde yara izinin en az belli olacak şekilde iyileşmesini sağlamak mümkün. Tabi bu ameliyat yarasının büyüklüğüne, cilt tipine, hormonal duruma ve dikişin nasıl atıldığına bağlı olarak değişebilir. Bazı kimseler harika sonuçlar elde eder, bazılarında daha az işe yaraması da ihtimaller arasındadır.
Yara İzi için Bitkisel Çözümler
Bazı bitkisel yağların yara izi oluşmasına engel olduğu bilinmektedir. Bununla ilgili bir takım kaynaklar söz konusudur. Fakat her şeyden önce bilmeden, emin olmadan bu tür içerikler kullanmaktan imtina etmek gerekir aksi halde cildinize zarar verebilirsiniz.
Henüz oluşmuş yara izlerinde bitkisel çözümlerden destek almak, bu alanda çalışma yapan hekimlerin tavsiyelerinden faydalanmak işe yarayabilir. Fakat eski yara izleri üzerinde bitkisel çözümlerin etkili olması pek mümkün olmayacaktır. Cildinize zarar vermesi ihtimaline karşı, özellikle güçlü ve alerjik etkileri olan bitkisel içerikler kullanmadan önce bileğinizde, küçük bir alanda, test etmekte fayda var.