- Buz Lazer
- Lazer Epilasyon
- Saten Yüz Germe
- Yüz Gençleştirme
- Hydrafacial
- Karbon Peeling
- Salt Facial
- Altın İğne
- Baby Face Beauty
- Dermapen
- Komedon Tedavisi
- Göz Altı Torbası
- Fokus Ultrason (HIFU)
- Fraksiyonel Lazer
- Gözenek Sıkılaştırma
- Pelleve Altın Ütü
- Forma Uygulaması
- Coolifting
- Akne & Sivilce İzi
- Yağ Bezesi Tedavisi
- Siyah Nokta Temizleme
- Lazerle Dövme Silme
- Cryo Elektroporasyon
- Işık Peeling
- Karbon Maske
- Kimyasal Peeling
- Medikal Cilt Bakımı
- Oksijen Terapi
- V Lift
- Fraksiyonel Lazer
- Leke Tedavisi
- Kolajen
- Cilt Gençleştirme Plexr
- Selülit Tedavisi
- Soğuk Lipoliz
- Vücut Sıkılaştırma
- Kol Sıkılaştırma
- Karın Sıkılaştırma
- Bacak Sıkılaştırma
- Bölgesel Zayıflama
- Çatlak Tedavisi
- Akustik Şok Dalga
- Elektro Masaj Uygulaması
- Forma Plus
- Body FX
- Exilis Elite
- EMSlim
- Agassi
- Lenf Drenaj
- Pasif Jimnastik
- Kavitasyon
- Ozon Sauna
- G5 Bölgesel Zayıflama
- Tırnak Mantarı
- Nasır
- Diyabet Ayak Bakımı
- Hiperkeratoz
Yaz aylarında artan leke görünümünün azalması için dikkat edebileceğiniz bazı ipuçları bulunur. Peki, lekeli ciltler yaz aylarında nelere dikkat etmeli?
Sağlıklı, enerjik ve doğal görünüm için cilt lekeleri büyük bir sorun oluşturur. Farklı sebeplerden kaynaklanan lekelerin en sık arttığı dönemlerden biri de yaz aylarıdır. Güneşin yoğun olduğu bu dönemde çil ve lekelerdeki artış güzelliğinizin önünde büyük bir sorun oluşturabilir. Çilli ve lekeli cilde sahip insanların mayıs ve eylül arasındaki dönemde ekstra dikkatli olması gerekir. Sorunlu bir cildiniz varsa ve yaz aylarında durum daha da kötüleşiyor ise, uygulayabileceğiniz bazı önlemler hayatınızı kolaylaştırır. Leke tedavisi uygulamaları da sağlıklı ve yenilenmiş bir cilde kavuşmanın yoludur.
Cilt Lekesi Nedir?
Her insanın farklı ten rengine sahip olmasını sağlayan melanosit hücrelerinin aşırı ve düzensiz üretimi sonucunda ciltte oluşan koyu bölgelere cilt lekesi denir. Lekelerin meydana gelmesinde birçok farklı faktör etkili olur. Bu sebepler yüzünden yapısı bozulan ve doğal özelliklerini kaybeden melanosit hücre yapısının neden olduğu bir cilt problemidir.
Sadece estetik olarak kötü görünüme neden olmakla kalmaz, bazılarının sebebi hastalıklardır. Cilt lekelerinin bazı çeşitleri sıralanırsa;
- Akne: Özellikle ergenlik döneminde fazla çıkan ve kökeni aşırı yağ üretiminden kaynaklanan bir sorundur. Sivilce, siyah nokta ve beyaz renkli komedon olarak çıkabilir. Stresten aşırı makyaj yapmaya varana kadar birçok faktör oluşumunda etkilidir.
- Melazma:Burun, bıyık bölgesi, alın ve yanaklarda sık ortaya çıkan, kimyasalların kullanımı ve güneşin etkisi ile oluşan koyu lekelerdir.
- Vitiligo:Nedeni kesin olarak tespit edilemeyen ve beyaz lekeler olarak kendini gösteren genetik bir hastalıktır.
- Güneş Lekesi:Çil noktalarından daha büyük boyutlu ve önlem alınmadığında kalıcı olan, güneş kaynaklı bir sorundur.
- Çil: Açık renkli tene sahip insanlarda hassasiyet sonucu bir noktaya toplanan melanosit hücrelerinin oluşturduğu leke türüdür.
- Doğum Lekesi:İlk doğduğunuz anda ya da sonradan ortaya çıkabilen, boyutu ve renk tonu kişiye göre değişen leke türüdür.
- Deri Döküntüsü Kaynaklı Leke: Egzama, gül ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarının sonucunda kalıcı hale gelen renk değişikliğidir.
Cilt Lekesi Neden Oluşur?
Kadın ve erkeklerde görülebilen cilt lekelerinin meydana gelmesinde birçok farklı faktör etkilidir ve tedavi öncesinde neden olan unsurlarda iyileştirmeye gidilmesi gerekir. Cilt lekelerine neden olan bazı faktörler sıralanırsa;
- Yaz aylarında ağda ve jilet gibi epilasyon yöntemleri uygulandıktan sonra direkt olarak güneşe çıkmak neden olabilir.
- Peeling gibi cilt yüzeyinde hasara neden olan bir işlem yaptırdıktan sonra koruyucu önlem almamak ve dikkatsizlik yüzünden oluşabilir.
- Kullandığınız bazı ilaçlar ve geçirdiğiniz hastalıklar yüzünden de lekelenmeler meydana gelebilir.
- Genetik olarak yatkın ve hassas bir cilde sahipseniz lekelenme ihtimaliniz artar.
- Hamilelikte değişen hormonlar, hormonal tedaviler de leke oluşumu üzerinde etkili olan unsurlardandır.
- Son kullanma tarihi geçen, bayatlayan, bozulan kozmetik ürünleri, kalitesiz ve zararlı içeriklere sahip makyaj malzemesi kullanımı da sebep olabilir.
- Aşırı yağlı, baharatlı ve dengesiz beslenme yüzünden bozulan cilt yapısının dış etkenlerle hasar alması (güneş) yüzünden oluşabilir.
- Yetersiz beslenme, az su içmek ve zararlı alışkanlıklara (alkol, sigara) sahip olmak da leke oluşumuna neden olabilir.
Yazın Cilt Lekeleri Neden Artar?
Güneşin dik açı ile geldiği ve sıcaklığın yükseldiği yaz aylarında çok fazla morötesi ışığa maruz kalınır ve cildin bronzlaşmasına neden olan melanin üretiminde artış yaşanır. Dengesiz melanin artışı nedeniyle de cilt lekeleri oluşabilir ve kalıcılığı artar. Lekeli ciltler için nemlendirici kullanımında güneş ışığına çıkmaya uygun olmayan gece ürünlerinin tercih edilmesi gibi hatalı seçimler yüzünden kalıcı leke oluşma riski vardır. Kış aylarında kullanılan kozmetik ürünlerinin güneş ışığıyla girdiği tepki yüzünden bir sorun yaşamamış olsanız dahi yaz aylarında buna dikkat etmemek cildinizi bozabilir.
Cilt Lekesi Olanlar Yazın Ne Yapmalı?
Yazın cilt lekelerini önlemek için ne yapılır? sorusu güzelliğinizi koruyabilmek için önemlidir. Cilt lekelerinin oluşmasını ve çoğalmasını engellemek için uygulanacak yöntemlerin başını güneş koruyucu kremler çeker. Lekeli ciltler için en iyi güneş kremi koruma sağlayarak, ekstra bir katman oluşturur ve koyulukların artmasını ve oluşumunu engelleyici görev üstlenir. Yüksek SPF değerine sahip ürünler arasından cildine uygun olanını seçerek her mevsim kullanabilirsiniz. Sadece yaz aylarında değil, kış aylarında da koruyucu krem kullanmaya devam edilmeli, güneşin yoğunluğuna göre tazelenme sıklığı ayarlanmalıdır. Diğer önleyici öneriler sıralanırsa;
- Uzun süreli ve korumasız güneşlenmeden, solaryumdan kaçınmak tavsiye edilir.
- Güneş nedeniyle yanık lekesi ve deri soyulması oluşursa doktordan aldığınız merhemlerle tedavi olduktan sonra tekrar güneşe çıkmalı, o zamana kadar uzun ve örtücü kıyafetler tercih etmelisiniz.
- Deodorant, parfüm, kolonya ve vücut spreylerini güneşe direkt olarak maruz kalan alanlara uygulamaktan kaçınmak önemlidir. Özellikle deodorantlar, koltuk altları açık olacaksa güneşe çıkmadan saatler önce ya da geceden sıkılmalıdır.
- Epilasyon ve bakım işlemleri sonrası güneşe çıkmadan önce 24 saat beklemeli, zorunda kalırsanız örtücü kıyafetler, şapka ve gözlük kullanmalısınız.
- Güneş hassasiyeti oluşturan ilaç kullanıyorsanız buna ekstra dikkat etmeniz tavsiye edilir.
Güneş Koruyucu Nasıl Seçilir?
Ozon tabakasının zarar görmesi yüzünden canlılara iyi gelen ışınların yanı sıra kötü olanlar da dünyaya fazla miktarda ulaşır. UVA ve UVB ışınları güneşin zararlı etkilerini taşıdığı için her mevsim cildi, saçı ve gözlerinizi koruyarak ileride oluşması muhtemel sağlık problemlerine karşı önlem alabilirsiniz. Sizi zararlı ışınlardan koruyan ürünlerin seçiminde dikkat edebileceğiniz bazı ipuçları;
- Lekeli ciltler için maske görevi gören ve cildi bir katman halinde saran koruyucu ürünün yüksek faktörlü olmasına dikkat edilmelidir.
- Ten renginize ve cilt hassasiyetine göre yazın SPF 50+, kış aylarında SPF 15+ ve 30+ seçebilirsiniz.
- Su ve yağ bazlı ürünler arasından karar verirken cilt tipinizi ve bronzlaşma isteğinizi göz önünde bulundurabilirsiniz.
- Yüksek faktörlü ürünleri özellikle de yazın cilt bakımı ve lazer seanslarından çıktıktan sonra kullanmalı ve kısa sürelerde yenilemelisiniz.
Yazın Yapılabilecek Leke Tedavisi İşlemleri
Lekeli ciltler için yüz temizleme jeli ve diğer ürünlerin seçiminde ekstra özenli davranarak ve amaca uygun, güvenilir kararlar vererek evde tedaviyi deneyebilirsiniz. Lekeli ciltler için tonik ve maske gibi renk açıcı özelliğe sahip kozmetik ürünler bulunur. Leke rengini açan bu tip kozmetik ürünler genellikle evde kullanım için tercih edilir, etkisi hafif ama uygulaması kolaydır. Yaz aylarında ise bu ürünlerin kullanımı hassasiyet oluşturabileceği için uzak durulması tavsiye edilir.
Hatalı ürün seçimi ve yanlış zamanda uygulama, lekenin artmasına ve derinleşmesine neden olabileceği için işini bilen bir uzmandan yardım almanız tavsiye edilir. Çil, güneş lekesi ve diğer koyulaşmaların sebepleri farklı olduğundan yapıları ve tedavileri de değişiklik gösterir. Yoğun lekeler ve çiller için uygulanan bazı yöntemler şunlardır;
- Çiller için genellikle birkaç seans lazer tedavisi yeterli olmasına rağmen tekrarlamaması için koruyucu önlemlerin alınması tavsiye edilir.
- Malezma yani doğum lekesi tedavisinde ışık peeling uygulaması tercih edilebilir.
- Fraksiyonel CO2 lazer, karbon ve kimyasal peeling, karbon maske, Baby Face Beauty uygulamaları uzman ellerde yapıldığında lekeleri kısa sürede geçiren ve sağlıklı bir görünüme kavuşmanıza yardım eder.