Evde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?



 
Evde cilt bakımı ile ruhunuzu ve cildinizi arındırıp dinlendiren küçük bir SPA alanı oluşturabilirsiniz! İşte bilmeniz gerekenler.

Bunca koşuşturmanın arasında, kişisel bakımınıza zaman ayırarak kendinize güzel bir hediye vermeye ne dersiniz? Hatta pazar günleri evinizi, kendiniz için küçük bir spa merkezine bile çevirebilirsiniz! Rahatlatıcı bir müzik, aromaterapik yağlar, güzel kokular, çok yüksek olmayan ışık ve kendinize uygulayacağınız kişisel bakımınız ile yeni haftaya harika başlayabilirsiniz. İşte kendinizi daha iyi hissedeceğiniz keyifli bir zaman için evde cilt bakımı ipuçları:

Evde Profesyonel Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde cilt bakımı nasıl yapılır sorusunun yanıtı için temizliğin aşamalarının ve hangi aşamada hangi ürünün kullanılacağının bilinmesi yeterlidir. Evde profesyonel cilt bakımı için öncelikle cildin makyajdan arındırılması gerekir. Daha sonra buhar ve benzeri bir uygulama ile gözeneklerin açılması, tonik ya da maske ile bu gözenekler içinde biriken maddelerin alınması ve uygun nemlendirici ve göz çevresi ile cildin ihtiyacı olan neme kavuşturulması ile bakım tamamlanır.

Cildimiz gün boyunca dış etkenlere, kirli havaya, maskeye, makyaja maruz kalır. Bu durum cildimizin hava alışverişi yapmasını zorlaştırır. Bu nedenle periyodik olarak medikal cilt bakımı için güzellik merkezlerine gitmek ve cildimizi konusunda uzmanlaşmış profesyonellere bırakmak gerekir. Günlük cilt bakımını ise evde kolaylıkla yapmak mümkündür.

Evde pratik cilt bakımı yaparken amaçlanan; aknelerin giderilmesi, gözeneklerin sıkılaştırılması ve cildin, yüz ve vücudun tüm bölgelerinde aynı renkte olmasıdır. Ayrıca doğum ya da ergenlikte oluşan cilt deformasyonlarının tedavisinin kapsadığı rutin bakımların da evde yapılması gerekir. Hafta içinde genellikle cilt bakımı ve temizlenmesine çok uzun zaman ayrılmayabilir. Bu nedenle günün sonunda, belki duştan hemen sonra bakım yapılarak günün tamamlanması için çeşitli pratik yöntemler vardır. Bu pratik yöntemlerden önce ilk olması gereken, cildin gözeneklerinin açılmış ve yumuşamış olmasıdır. Bunun için de eğer akşamları duş alma alışkanlığınız varsa, sıcak ya da ılık bir duşun hemen ardından cilt bakımınızı yapabilirsiniz. Çünkü bu durumda cildiniz yumuşamış ve gözenekleri tamamen açılmış olacaktır.

Evde Günlük Cilt Bakımı

Günlük olarak evde cilt bakımı yaparken uygulanacak bakım malzemelerinin sırasının bilinmesi önem taşır. Bu sıra, cildin emeceği ve dış etkenlere karşı bariyer oluşturacağı maddelerin kullanımında gereklidir.

1) Temizleme Aşaması:

Günlük cilt bakımında ilk işlem temizlikle başlar. Öncelikli olarak makyajınızı çıkarmanız gerekir. Makyajınızı, cildinizin asit dengesi ile uyumlu bir makyaj çıkarıcı ile yapmanız önem taşır. Bu makyaj çıkarıcı krem, köpük ya da tonik formunda olur. Siz, kendinize kolay gelen hangisiyse onu seçerek makyajınızı temizleyebilirsiniz. Makyajda kullandığınız ürünler arasında su bazlı olmayanlar da varsa, muhakkak öncelikli olarak yağ bazlı makyaj çıkartıcı ile bu ürünleri silmeniz gerekir. Akmayan göz kalemleri, rimeller su bazlı olmadıkları için ancak yağ bazlı temizleyicilerle çıkarlar.  O gün makyaj yapmadıysanız bile tüm gün cildinizin gözeneklerinde biriken yabancı maddeleri çıkartmak için bu temizleyicilerle ya da ılık suyla yüzünüzü yıkamanız faydalı olur. Sabah uyandığınızda da gece üretilen sebumu uzaklaştırmak için cildinizi temizlemeniz önem taşır.

2) Eksfoliasyon:

Bu aşamada cildinizde kalan makyaj artıklarını ve kullandığınız makyaj temizleyici kalıntılarını ciltten uzaklaştırmak için tonik ya da serum kullanırsınız. Eğer tonik ya da serum kullanmıyorsanız, cilt bakım maskesi ile de cildinizden ölü deri, makyaj ve temizleyici artıklarını temizlemeniz mümkündür. Cilt kurutucu alkol bazlı tonikler yerini hyalüronik asit gibi nemi ciltte hapseden bileşiklere bıraktı. Bu tonikler nemi ciltte tutar ve dışarıdan gelen etkenlere karşı bir bariyer görevi görür. Toniklerin içindeki Alfa hidroksiasit, glikolitikasit, laktik asit gibi bileşikler, beta hidroksiasit, salisilik asit gibi soyucular ölü derilerin cildinizden atılması, gözeneklerin açılması ve hücre yenilenmesinin hızlandırılması işlemleri için kullanışlıdır.

3) Göz Kremi:

Göz çevresindeki doku, yüzün diğer bölgelerindeki ciltten daha ince ve dış etkenlere karşı daha savunmasızdır. Bu nedenle göz çevresinde kırışıklar, renk değişimleri ve torbalanma daha hızlı oluşur. Bu nedenle bu bölgelerin sürekli nemli kalmaya ihtiyacı vardır. Göz çevresi de serum ve kremlerin uygulanmasından önce tonikle temizlenmelidir. Bu bölgelere yüzün diğer kısımları için uygulanan kremlerin gelmemesi gerekir. Bu nedenle günlük cilt temizliği ve bakımında serum ve tonik aşamasından sonra göz çevresi kremlerinin sürülmesi ve tüm yüze uygulanacak kremin daha sonra sürülmesi önemlidir.

4) Maske:

Evde doğal cilt bakımının en kolay şekli, temizleme ve tonik aşamaları ile maskelerin evde yapılması ile gerçekleşir. Bunun için kolaylıkla yapılabilen ve doğru saklama koşullarında uzun süre bekletilebilen maskeler ve temizleme ürünleri ile kendiniz, evde kolay cilt bakımınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Gözeneklerin tamamen açılmasını ve temizlenmesini sağlayan kil ağırlıklı maskeler gündüz ve gece kullanılabilir.

Cilt bakım maskelerinin cilt bakımının hangi aşamasında kullanıldığı genellikle karıştırılan bir durumdur.  Cildi soyan tipte bir peeling maskesini ise gece tercih etmeniz önemlidir. Cilt temizliğinin bu aşamasında fazlası temizlenmeyen, cildin emdiği maskeleri kullanmanız da mümkündür. Bu tip maskeler, serum aşamasının da yerini tuttuğu için fazladan serum kullanmanıza gerek kalmaz. Doğrudan nemlendirme aşamasına geçebilirsiniz. Maskelerin hazırlanışı, genellikle evde bulunan ve cilt üzerinde etkisi bulunan besinlerin bir araya getirilerek karıştırılması şeklinde olur.

Evde Kolay Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Cilt yapınıza göre uygulayacağınız bakımda, temiz cilde uygulayacağınız kil, soyulan maske ya da kağıt maskeler oldukça pratik ve kolaydır. Gözenekleri açılmış ve kirden arındırılmış cildiniz için seçeceğiniz maskeyi kullanım talimatında yazdığı süre kadar cildinizde tutup ardından temizleyerek kremlerinizi sürebilirsiniz.

Cildinizin temizliği ve bakımında, cilt türünüzü biliyor olmanız büyük önem taşır. Hem makyaj malzemesi seçerken hem de temizlik ve bakım uygulamalarını yaparken türünü bildiğiniz cildinize hangi ürünün iyi geleceği hakkında da net bilginiz var demektir. Bu nedenle öncelikli olarak cildinizin türünü öğrenmeniz önem taşır. Cildinizdeki parlama bölgelerine göre türünü kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Yüzünüzün tüm bölgeleri parlıyorsa ve ince bir kağıt bastırdığınızda yüzünüze değen her yeri yağlanıyorsa cildiniz yağlı demektir. Eğer yüzünüz parlamıyor, yer yer pullaşma var ve ince kağıt deneyinde kağıtta hiç iz olmuyorsa cildinizin tamamı kuru anlamına gelir. Eğer parlama ve kağıtta çıkan iz bölgesel oluyorsa, o bölgeler yağlı, geri kalan kısımlar kuru olur. Cilt bakımını buna göre yaptığınızda etkisini daha hızlı görmeniz mümkündür.

Evde Kuru Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Kuru ciltlerin pullaşma ve dökülmesinden kaçınmak için daha yağlı ürünlerin kullanılması önem taşır. Duş jeli gibi ürünlerin özellikle yüze sürülmemesi gerekir. Maskelerde aşındırıcı ve soyularak temizlenen ürünler yerine ciltte gece boyunca tutulabilen maskeler daha kullanışlı olur.

Kuru ciltlerde pullaşma ve dökülme görüntüsü kimsenin karşılaşmak istemeyeceği bir durumdur. Bu nedenle makyaj temizleme aşamasından itibaren, kuru ciltler için olan ürünlerin kullanılması önem taşır. Cilt temizliğinde, herhangi bir şekilde sabun içermeyen ürünleri yanınızdan ayırmamanız gerekir. Özellikle duş jeli gibi tüm vücut için faydalı olan ürünleri yüzünüzden uzak tutmanız cildinizin daha çok kurumasını engelleyecektir. Temizlik aşamasından itibaren, yağ içeriği fazla olan, yumuşak şekilde temizlenebilen ürünler kullanmanız gerekir. Cilt temizliğinin tüm aşamalarında yağlı ürünler kuru ciltler için faydalıdır. Maskelerde aşındırıcı ve soyularak temizlenen ürünlerin yerine ciltte kalan maskelerin kullanılması gerekir. Nem maskeleri, kağıt şeklinde yüzde tutulan yüz maskeleri kullanım için idealdir.

Evde Buharlı Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Cilt çok yüksek sıcaklıkta olmayan buhara maruz bırakılır ve gözeneklerin tamamen açılması sağlanır. Böylelikle gözeneklerin içinde biriken kirler ve yabancı maddeler, uygulanacak maske ve temizleyici tonik sayesinde kolaylıkla arındırılır.

Buharlı cilt bakımında önemli nokta, cildin buhar ile temas ettirilmesi ve gözeneklerin açılmasıdır. Gözenekler açıldıktan sonra cildin yapısına göre ürün kullanılması önemlidir. Buharlı cilt temizleme işlemini evde iki türlü yapabilirsiniz. Duş yaparken buhara maruz kalan cildinizde tüm gözenekler açılmış olur ve duş sırasında cilt temizliğinizi gerçekleştirebilir, duştan çıkınca da maske uygulamasını yapabilirsiniz. Bir diğer yöntem de sıcak su dolu bir kabın üzerine yüzünüzü tutmanızdır. Yüzünüzü yakmayacak sıcaklığa gelen buharın fazlasının dışarı kaçmasını engellemek için başınızın üzerine bir örtü ya da bir havlu koyabilirsiniz. Böylece, gözeneklerin açılması için gerekli buhar ortamını sağlamış olursunuz. Bu suya damlatacağınız bir iki damla aromatik yağ ile buharlı cilt bakımını, terapi haline de getirebilirsiniz. Yüzünüzü 15 – 20 dakika buharda tutmanız yeterlidir. Böylelikle bakım işleminin ilk aşaması olan buhar aşamasını tamamlamış olursunuz. Daha sonraki aşamalarda temizleme, losyon ve maske kullanarak cilt bakımınızı tamamlayabilirsiniz.

  • İletişim Formu

    Hızlı Form