Erkekler Meme Oluşumunun (Jinekomasti) Sebepleri



Erkeklerde meme oluşumu jinekomasti olarak adlandırılmaktadır. Genellikle östrojen ve testesteron hormonlarının dengesizliklerinden kaynaklanan bu durum, meme dokusunda olağan dışı bir büyüme yaratır.

Jinekomasti; tek memeyi veya her iki memeyi de etkileyebilir. Her iki memenin de etkilendiği durumlarda bazen eşit olmayan büyümeler de görülebilir. Yenidoğan, ergen ve yetişkin erkeklerde farklı sebepler ile görülebilen jinekomasti toplumda yaygın bir durumdur. Özgüven problemi yaratan bu sorun genetik faktörlerden de kaynaklanabilir.

Meme oluşumu sebebinin anlaşılabilmesi için hormonal dengesizliklerin araştırılması gerekir. Kadınlara özgü bir hormon olarak bilinen östrojen erkeklerde de bulunur. Bu hormondaki artış, meme dokularında büyümeye yol açabilir. Jinekomasti; vücutta bulunan östrojen hormonuna kıyasla testosteron hormonunun miktarındaki azalma ile tetiklenir. Testosteron hormonu azalmasının farklı nedenleri vardır. Testosteronu bloke eden, azaltan veya östrojen hormonunu artıran sebebin tespit edilmesi gerekir. Jinekomastiden farklı olarak yağlı meme dokusu da erkeklerde meme oluşumuna sebebiyet veren durumlardandır. Obez erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır.

Bebeklerde Jinekomasti Nedir?

Erkek bebeklerde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Annelerinin östrojeninin etkisiyle büyümüş göğüsler ile doğarlar. Genellikle bu şişmiş meme dokusu doğumdan sonra birkaç hafta içerisinde kaybolur. Bebeklikte döneminde görülen jinekomastilerin neredeyse hemen hepsi kendiliğinden kaybolan vakalardır.

Ergenlik Döneminde Jinekomasti Nedir?

Hormonal değişiklikler sebebiyle ergenlik döneminde de nispeten yaygın olarak görülen jinekomasti genellikle gelişiminden 6 ila 2 yıl sonra kendiliğinden kaybolur. Ergenlik döneminde en erken 10 ila 12 yaş arasında gelişir. Sıklıkla görüldüğü yaş ise 13-14 yaşlarıdır. Görülen vakaların arasında çok nadir olarak jinekomasti 17 yaşına kadar devam etmiştir. Fakat bazı vakalarda erişkinlik döneminde de devam eden jinekomastiler görülmüştür.

Özellikle bebeklik ve ergenlik döneminde kendiliğinden geçme ihtimali yüksek olan jinekomasti ergen psikolojisi üzerinde olumsuz etkilere sebep olabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında özgüven problemleri yaşanılmaması için bazı profesyonel destekler alınması fayda sağlayabilir.

Yetişkinlerde Jinekomasti Nedenleri Nelerdir?

50 ila 70 yaşları arası jinekomasti prevalansı tekrar zirve yapabilir. Yapılan araştırmalar bu yaş grubundaki her 4 erkekten 1’inin jinekomastiden etkilendiğini gösterir. Prostat büyümesi, prostat kanseri ve diğer durumların tedavisinde kullanılan antiandrojen ilaçlar, vücuttaki testosteron hormonunun etkisini bloke edebilir. Belirli koşullar altında doktorlar tarafından reçete edilen veya yasal koşullara uyulmadan bazı sporcular tarafından kas geliştirme amaçlı kullanılan anabolik steroidler de erkeklerde meme oluşumuna sebebiyet verebilir.

Bazı antidepresanlar, antianksiyete ilaçları, antibiyotikler, kalp ilaçları ve mide ilaçları da jinekomastiye sebep olabilir. Jinekomastiye sebep olabilecek nedenler arasında alkol ve uyuşturucu da bulunur. Sağlık durumunu bozan ve hormonları etkileyen hastalıklar da jinekomastiyi tetikleyebilir. Hipogonadizm, hipertiroidizm, testis, adrenal bezleri veya hipofiz bezi ile ilişkilendirilen bazı tümörler, böbrek yetmezliği, karaciğer problemleri gibi hastalıklar jinekomasti gelişimine sebebiyet verebilir. Şampuan, sabun veya losyonlarda bulunan bazı bileşiklerin de jinekomastiye sebep olabileceğine dair araştırmalar bulunur.

Kötü beslenme alışkanlıkları da jinekomasti oluşumu ile doğrudan ilişkilidir. Bölgesel yağlanmaya neden olan kötü karbonhidrat ve yağ alımının sık olduğu durumlarda vücutta orantısız kilo alımı ve erkeklerde meme oluşumu oldukça yaygındır. Bunun yanı sıra yetersiz beslenme ve açlık hormon dengesini bozan bir diğer unsurdur. Aşırı kilolu erkeklerde yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan hormonal değişimler jinekomastiye sebep olabilir. Jinekomasti ile savaşta sağlıklı ve düzenli beslenerek kilo kontrolünü sağlamak önemlidir. Sık kilo alıp veren erkeklerde jinekomasti gelişiminin daha fazla olduğu gözlemlenmiştir.

Jinekomasti Belirtileri Nelerdir?

Jinekomasti geliştiğinden şüpheleniyorsanız bir ayna karşısında ellerinizi kullanarak kendinizi muayene etmeniz fayda sağlayabilir. Sağ elinizle sol göğsünüzü; sol elinizle sağ göğsünüzü muayene etmeniz önerilir. Tek bir memede veya her ikisinde normalde olmayan bir yumru veya büyüme fark ederseniz jinekomasti varlığından şüphelenebilirsiniz.

Hissedebilme ihtimaliniz olan sert dokular muhtemelen büyüyen meme dokusunda gelişen süt bezleridir. Bilinenin aksine erkeklerde de meme kanseri gelişebilir. Elinize gelen yumrular sebebi ile meme kanserinden de şüphelenmeniz mümkündür. Fakat erkeklerde meme kanseri görülme olasılığı oldukça düşüktür. Mamografi ile teşhis edilebilir bir durumdur.

Jinekomastinin erkekler üzerinde yarattığı semptomlar şöyledir;

  • Göğüslerde hassasiyet
  • Memelerde acı hissi
  • El ile hissedilen şişlik veya şişlikler
  • Meme ucundan gelen açık sarı, beyaz veya nadir de olsa kanlı akıntılar
  • Memelerde asimetrik bir görüntünün oluşması
  • Cinsel istekte azalma

Jinekomasti Nasıl Teşhis Edilir?

Jinekomasti teşhisi; fiziksel semptomlar, meme muayenesi, tıbbi öykü ve kullanılan ilaçların incelenmesinin ardından yapılacak diğer ek muayenelere dayanır. Başvurduğunuz uzman aldığınız tüm ilaçları ve bitkisel takviyeleri incelemek isteyebilir. Hormon seviyelerinin ölçülmesi için kan testleri yapılır. Ultrasonografi yöntemleri ile de incelemeler yapılabilir.

Jinekomasti Nasıl Tedavi Edilir?

Genellikle jinekomasti ciddi bir sorun olarak görülmemektedir. Ancak sorun sadece estetik açıdan problem yaratsa bile durumla baş edilmesi zor olabilir. Meme oluşumu erkeklerde psikolojik açıdan ciddi sorunlara yol açabilir. Belirti ve semptomlar arasında şişmiş meme dokusu ve hassasiyet bulunur. Jinekomastili erkeklerde göğüs hassasiyeti ile birlikte bazen memelerde ağrı ile de karşılaşılabilir. Eğer meme başı akıntısı duruma eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden bir uzmana danışılmalıdır.

Jinekomasti kendi kendine geçebilen bir rahatsızlıktır. Fakat devam eder ya da bahsedilen semptomlar ağırlaşırsa uzman doktorun karar vereceği ilaç veya ameliyat seçenekleri ile tedavi mümkündür. Jinekomastinin yarattığı semptomların şiddetine göre farklı evreler yaşanır. Bu farklı evrelerin farklı tedavi yöntemleri bulunur. Bazı bireylerde sadece kilo vermek jinekomasti için çözüm olabilir. Kilo vermekte zorlanan kişiler için yağ aldırma işlemi yapılabilir. İleri derecede jinekomasti gelişen kişilerde ameliyat ile meme dokusunun alınması önerilir.

Meme büyümesinin altında yatan nedene bağlı olarak tedavi gerekip gerekmediğine karar verilir. Eğer var olan durumun altında kişinin sağlığını tehdit eden bir hastalık yatmıyor ise ve kişi durumdan fiziksel veya psikolojik olarak etkilenmiyorsa tedavi şart koşulmamaktadır. Tedavi aşamasına geçilmeden önce bazen bir veya iki yıl durumun gözlenmesi de istenebilir.

Jinekomasti Ameliyatı Nedir?

Jinekomasti ameliyatı plastik cerrahlar tarafından yapılır. Erkek meme küçültme olarak da bilinen jinekomasti ameliyatı, erkeklerde aşırı gelişmiş ve büyümüş meme dokusunun çıkartılmasıdır. Meme boyutu küçültülür, göğüs hatları düzeltilir ve belirginleştirilir. Şiddetli jinekomasti vakalarında, fazla meme dokusunun ağırlığı memelerde sarkmaya sebep olabilir. Gerilen meme ucu ve çevresi ile birlikte ameliyat esnasında düzeltilebilen bir durumdur.

Ameliyat sonrası hastalar aynı gün hastaneden ayrılabilir. Bazı vakalarda ise 1 gün sonra taburcu edilmeleri uygun bulunur. Ameliyat sırasında kesi uygulanan yerler bandajlanır. Dikiş atılan bölgelerde genellikle rahatsız edici gözle görülebilen izler kalmaz. Ameliyat sonrası 1 hafta süre ile korse kullanımı önerilir. Ağrılar için ağrı kesici ilaçlar verilir. Sıcak ortamlardan bir süre uzak durulması önerilir. Morarma gibi etkiler görülebilir fakat bu geçici bir durumdur. Yaklaşık 1 ay içerisinde morarma gibi istenmeyen etkiler kaybolur. Liposuction yöntemi ile yağ dokusunun alındığı ameliyatlar yaklaşık olarak 1 ila 3 saat arasında sürer. Ameliyat sonrası oluşan şişlikler ise 1 ila 3 ay içerisinde tamamen kaybolur.

Cerrahın cildinizin altına girmesi için kesilerin yapıldığı yerde ilk yıl boyunca hafifçe farkedilebilen bir yara izi olabilir. İlk yıldan sonra daha az fark edilmesi mümkün olacaktır. Fakat bu yara izlerinden rahatsız olmanız durumunda bazı medikal uygulamalardan yararlanmanız da mümkündür.

  • İletişim Formu

    Hızlı Form