Botoks ile Dolgu Arasındaki Farklar Nelerdir?



 
Botoks mu dolgu mu? Aralarında ne gibi farklar var, hangisi size uygun? Botoks vs. dolgu, bu iki ünlü estetik uygulamasını karşılaştırmaya ne dersiniz?

Bıçak altına yatmaya gerek kalmadan yıllarca genç ve güzel kalma imkanı sağladığı için başta botoks ve dolgu olmak üzere iğneli estetik uygulamaları giderek daha cazip hale geliyor diyebiliriz. Botoks, yıllar içinde geliştirilen uygulama teknikleri sayesinde o kadar ileri düzeyde bir doğallığa ulaştı ki, artık mimik blokajı gibi yan etkiler sorun olmaktan çıkmış durumda. Minicik dolguların, göze çarpmayan, kendisi küçük etkisi büyük estetik dokunuşlarıyla her yaşta daha genç ve daha güzel görünmek mümkün, üstelik doğallıktan taviz vermeden. 

Medikal estetik uygulamaları arasında tüm dünyada en sık kullanılan estetik işlemler botoks ve dolgu, doğru şekilde kullanıldığında son derece memnun kalınan sonuçlar elde etmemizi sağlamaktadır. Her ikisinin kullanım alanlarının ortaklaştığı yerler olsa da botox ve dolgu farklı içeriklerdir ve farklı çalışma prensipleri üzerine kuruludurlar. İkisinin de avantajları ve dezavantajları söz konusudur. Dolgu da botox da cildi daha güzel ve genç göstermek için kullanılıyor olsa da ikisinin uygulama alanları ve etkileri farklıdır.  

Botoks ve dolgu arasındaki farkları ve ortak noktaları, etki alanlarını, yan etkilerini, avantaj ve dezavantajlarını daha iyi görebilmek için gelin en başa dönelim:

Botoks Nedir?

Botox, Clostridium Botulinum bakterisinden elde edilen ve geçici felç etkisi, tedavi amacıyla ilk olarak nörolojide kullanılan bir tür nörotoksik enzimdir.

Estetik uygulamalarda kullanılan saflaştırılmış Botulinum Toksin A yani yaygın adıyla botoks; çok düşük dozlarda uygulanır ve kırışıklık giderme, ifade gençleştirme, mimik estetiği gibi birçok farklı amaçla kullanılmaktadır. 

Tedavi amaçlı olarak tıbbi uygulamalarda ve estetik revizyonlar elde etmek için kozmetik alanda yirmi yıldan fazla zamandır güvenle kullanılan botoks, enjekte edildiği kas üzerinde yumuşak ve geçici bir blokaj yaratır. Bu özelliği ile mimik çizgilerinin giderilmesinde kullanılmaya başlar. 

Botoks Ne İşe Yarar?

Botoks kırışıklık gidermede etkilidir. Kaş arası, alın çizgileri, kaz ayakları gibi derin mimik çizgileri botoks ile tamamen ya da önemli ölçüde silinir.

Mimik kırışıklıklarının oluşmasını engellemek için, örneğin kaşları çatmayı alışkanlık haline getirmiş olan kaslar botoks ile bloke edilir, eskisi gibi tamamen yüz ifadesini donduran uygulamalardan söz etmiyoruz, ve mimik yapılmadığı için bir süre sonra kırışıklık giderek açılır. Botoks sayesinde kaslar, uzun zamandır ve sürekli olarak yaptığı kasılmayı serbest bırakır, böylece gevşeyen kasla birlikte derin çizgi silikleşmeye balar kimi zaman tamamen yok olur ya da dolgu ile desteklenmesi gerekebilir. Botoks ile dolgunun işbirliği yaptığı estetik dokunuşlar, genellikle bu şekilde ortaya çıkar. 

Dolgu Nedir?

Dermal dolgu, cilde hacim kazandırmak amacıyla Hyaluronik asit, kalsiyum, poliakrilamid gibi maddelerin cilt altına enjekte edildiği estetik uygulamadır.

Tıpkı botoks gibi dolgu da kırışıklık giderme ve cilt gençleştirmede etkili medikal estetik uygulamalardan biri. Fakat son yıllarda artan ününü dudak dolgusu, jawline dolgu, ışık dolgusu gibi estetik dünyasında fırtına gibi esen popüler dolgu uygulamalarına borçlu olduğunu söyleyebiliriz.

Yüzün estetik olarak yeniden biçimlendirilmesinde kullanılan dolgular, aynı zamanda olgun ciltlerde doku kaybını telafi etmenin en pratik ve etkili yoludur. Bu özelliği ile dermal dolgular cilt gençleştirme yöntemleri arasına dahil olur. 

Daha sert dolgu dokular oluşturmak için kemik yapısını taklit edebilen kalsiyum hidroksiapatit dolgular kullanılır. Dudak dolgusu, ışık dolgusu gibi yumuşak dokularda, mimik çizgilerinin açılmasında ve küçük estetik dokunuşların çoğunda  Hyaluronik asit içeren dolgular uygulanmaktadır. Bu iki madde dışında insan vücudu ile dokusal olarak uyumlu olan bir takım jel formunda dolgu maddeleri de dermal dolgu olarak kullanılabilir. 

Dolgu Ne İşe Yarar?

İnce kırışıkları dolduran, estetik orantısızlıkları ve doku kayıplarını telafi eden dolgu uygulamaları, cildin daha canlı ve genç görünmesini sağlar.

Yüzdeki çökme, örneğin göz altındaki mor halkalar bir tür doku çökmesi sonucunda oluşur, ışık dolgusu ile 15-20 dakika içinde tamamen silinir. Sarkmalar, yüz hatlarının zamanla yok olması gibi daha yaşlı ve yorgun bir görünüme neden olan estetik sorunların hemen hemen tamamı dolgu uygulamaları ile çözülmekte ve/veya önemli ölçüde iyileştirilmektedir. 

Dermal dolgu uygulamaları sadece zamanın yıkıcı etkilerini silmek için değil aynı zamanda estetik orana yaklaşmak, daha çekici ve güzel görünmek için kullanılan pratik, etkili ve uygun fiyatlı medikal estetik uygulamalardır. 

Botox mu Daha Kalıcı Dolgu mu?

Kalıcı bir tedavi olmamakla birlikte botoks cildin kırışmasını engellediği için bir tür anti aging koruma sağlar. Botoksun ömrü ortalama 4 ay kadardır, bu süre bazı kişilerde daha kısa olabilir.

Dolgu uygulamaları botoksa göre daha uzun süre kalıcı olsa da aynı şekilde botoks gibi dolgu da geçicidir. Kullanılan dolgu malzemesine ve yapılan dolguya göre dermal dolguların kalıcılığı 6 aydan 2 yıla kadar farklılık gösterir. 

Botox mu Daha Etkili Dolgu mu?

Botoks ve dolgu, kendi kullanım alanlarında son derece etkili ve popüler estetik uygulamalarıdır. Birbirlerinin yerine ve/veya bir arada uygulanabilirler.

Başarılı eller tarafından uygulandığında, muhteşem sonuçlar veren botoks uygulaması ile harikalar yaratmak mümkün ve fakat aynı şekilde kötü bir botoks uygulamasının çok can sıkıcı sonuçları olabilir. 

Botoks, kırışıklıklar üzerinde etkilidir. Cildin kırışmasını, sarkmasını engeller fakat hali hazırda meydana gelmiş doku kaybı, cilt sarkması gibi yaşlanma belirtilerini geriye döndürmede botoksun direkt bir etkisi yoktur.

Dolgu uygulamaları söz konusu olduğunda seçenekler ve etkiler artar. Botoksa göre cilt gençleştirmede, dolgu ile yapılabilecekler daha fazladır. Fakat, dolgunun etkisini artırmak için de botoks ile birlikte kullanılması gerekebilir. 

Örneğin; çene sıkma gibi bir alışkanlık söz konusuysa ki, bu en yaygın durumlardan biridir, ve masseter kası büyümüşse çözüm olarak önce masseter botoksu yapmak ve  botoksun etkilerini takib etmek gerekir. Sonra jawline dolgu ile çene hattını şekillendirmek hem daha estetik sonuçlar elde etmemizi sağlar hem de dolgu daha uzun süre kalıcı olur. 

Hangisi Daha Riskli Botoks mu Dolgu mu?

İkisi için de farklı riskler söz konusudur. Botoks sonrası şişlik, morarma; dolgu sonrası alerjik reaksiyonlar, şişlik, kızarıklık, olası yan etkilerdir.

Botoks, uygulama hatalarından kaynaklı olarak istenmeyen sonuçlar doğurabilir fakat kas hareketini dondurmak dışında, ekstra bir yan etki nadiren oluşur. Dolgu uygulamalarında farklı malzemeler kullanıldığı için alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir, böyle bir durumda beklenmedik komplikasyonlar gelişmesi riski oluşur. 

Botoks ve dolgu gibi enjeksiyon uygulamaları, hassas işlemler olmakla birlikte, tecrübeli kişiler tarafından, klinik ortamda ve kaliteli içerikler kullanılarak yapıldığı takdirde, son derece güvenli işlemlerdir. 

  • İletişim Formu

    Hızlı Form